Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Bakalovo ticho

Obsah rozhoduje, sděluje claim společnosti Economia. Ta vydává Hospodářské noviny, časopis Ekonom, provozuje portály iHned, Aktuálně a samozřejmě je i domovem pro týdeník Respekt. Podle Saši Uhlové rozhoduje spíše to, co v obsahu není. V posledním ze série článků o Zdeňku Bakalovi obvinila novináře z Economie z přílišné loajality vůči svému vydavateli.

Jde o silné tvrzení. Známá novinářka útočí na kolegy z konkurenčních redakcí. Ti podle ní postrádají zásadní novinářskou ctnost – svou nezávislost. Nestalo se tak poprvé. Podobné obavy vyjádřil už v roce 2008 při prodeji Economie Erik Best a další se přidali v následujících letech. Pracovní hypotéza je, že Economia je finančně závislá na podpoře Zdeňka Bakaly. Ten jí peníze poskytuje výměnou za to, že mlčí o jeho kauzách. Nejde tedy o průhledný business, ale o podezřelé jednání.

To jsou silná slova, která by bylo dobré podložit fakty. Ty se dají rozdělit do dvou skupin:

  1. Jsou kauzy, o kterých by Bakala nerad četl v tištěných médiích?
  2. Je pozornost Economie vůči těmto kauzám opravdu podezřele nízká?

Bakalovo byty

Bakalovy byty jsou dlouho se táhnoucí kauzou, která poškozuje jak jeho jméno, tak obraz jím vlastněných firem. Nejde jen o jeho NWR ale i o pověst novin a časopisů s ním spojených.

Na Bakalu kvůli bytům a dalšímu podnikání nedávno zaútočil Deník Referendum ve zmíněných článcích Saši Uhlové. To ho nemuselo nijak znepokojit, kolik lidí DR vlastně čte, že… Jenže žaloby na vlastníky a manažery Bakalovy NWR údajně připravuje společnost Arca významného podnikatele Pavola Krúpy. Ta skupuje akcie NWR a hodlá se v nepřehledné situaci více angažovat. Bakalu kritizuje premiér země a konečně prezident Miloš Zeman nedávno Bakalu označil za lidskou hyenu. O prezidentovi a jeho charakteru si jeden může myslet ledacos, slova hlavy státu mají ale stále velmi silnou váhu. Ani tak arogantní a agresivní politik jako Zeman by si nemohl dovolit zaútočit na úspěšného podnikatele bez závažných důvodů.

Byty získal Bakala po privatizaci státního podílu OKD Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. Privatizace to byla rozhodně kontroverzní – dva úředníci a jeden znalec kvůli ní dnes stojí před soudem. Podle kritiků došlo k velkému a neoprávněnému přesunu bohatství. Zatímco Bakala na obchodu vydělal, stát a nájemníci bytů byli poškozeni. Podle nejnovějších zpráv Bakala prodal zmíněné byty německé společnosti Round Hill Capital. Je otázka, zda jde o porušení slibu, že byty budou nejdříve nabídnuty nájemníkům. Privatizační smlouva zamezovala vstup dalšího investora po dobu pěti let. Podle společnosti Arca ji mohl Bakal porušit přesouváním bytů mezi různými společnostmi.

Bakalův mediální obraz

Kolem Bakaly a dění v Ostravě je tedy rozhodně živo a je o čem psát. Zatímco pro páteční MF Dnes byl prodej hornických bytů zprávou dne pokrytou jak na titulce, tak na třetí straně, Hospodářské Noviny si pro událost našly místo až na straně 12. Celá zpráva je navíc zaměřená na Round Hill Capital a Bakala v ní hraje v podstatě podružnou roli. Bakalu Hospodářky v pátek zmínily ještě jednou v poznámce v článku o prodeji Deníku Danielu Křetínskému. Víkendové a ani dnešní vydání už se ke kauze nevrací.

Podle databáze Anopress Bakalu za poslední rok Hospodářky zmiňují celkem ve 25 článcích. To je celkem průměrné číslo, pokud ho srovnáme s ostatními seriózními deníky. Na druhou stranu by kritik mohl namítnout, že od ekonomicky zaměřeného deníku by zpráv o aktivitách jednoho z nejbohatších Čechů čekal více. Protože obsah rozhoduje, je dobré se na něj podívat podrobněji. Článků, které se týkají hornických bytů, nebo jiného působení Zdeňka Bakaly na Ostravsku je necelá polovina. Zhruba stejný počet článků naopak přineslo veskrze pozitivní zprávy o aktivitách, kterým Bakala poskytl peníze, jako jsou cyklistická stáj Etixx, vývoj pokračování úspěšné počítačové hry Mafia, podpora Knihovny Václava Havla a pražské pobočky Aspen Institutu.

Tahounem zpráv o Bakalovi je mezi deníky MF Dnes s 28 články. Donedávna zastával podobnou pozici mezi časopisy Týden, který přinesl celkem 15 článků. Zdá se, že téma si z Týdne přinesl šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Skoupý na zprávy o Bakalovi je časopis Ekonom vydávaný Economií. Naopak konkurenční Euro si ostravského podnikatele oblíbil. To je vidět na poměru článků 1/22 ve prospěch druhého jmenovaného magazínu. Minulý měsíc přinesl Euro dlouhý článek s celkem trefným názvem Lov začal. Následovalo ho hned sedm článků, které Bakalovi rozhodně dobré PR neudělalo.

Kapitolou samou o sobě je Respekt. V něm nedávno vyšel článek o koupi Financial Times japonskou společností Nikkei. Tématem článku byla právě obecně nezávislost médií na svých majitelích. Pro Respekt jde o zajímavé téma. Šéfredaktor Erik Tabery se s problémem pokusil vypořádat tím, že v Respektu dlouho nevycházely o Bakalovi redakční články. V čísle 39/2013, ve kterém zpráva o tomto rozhodnutí vyšla, byl také velmi kritický článek externisty Roberta Pelikána o Bakalově OKD, který měl zřejmě vyvážit případné pochybnosti. Tabery nedávno uznal, že jeho pravidlo může vyvolávat nepříjemné otázky a zrušil ho. V dnešním Respektu se Bakalovi věnují dva články. Prodej bytů je jedna z 10 hlavních domácích zpráv a tématem obsáhlého komentáře. Jeho autory jsou právě Tabery a Zdeněk Kundra a je poměrně kriticky laděný.

Noviny Počet článků zmiňujících Z. Bakalu
HN 25
Dnes 28
Lidové noviny 21
Právo 25
Blesk 24
Deník 24
Metro 1

 

Časopisy Počet článků zmiňujících Z. Bakalu
Reflex 1
Respekt 4
Týden 15
Ekonom 1
Euro 22

Bakalovo ticho

Silnou stránkou hypotézy Bakalovo ticho je dlouhodobé mlčení Respektu. Byť vedené dobrými úmysly, spekulace o autocenzuře Bakalových novinářů podpořilo. Hospodářské noviny přistupují vůči Bakalovi opatrně, hlavní problémy jeho podnikání jsou věcí vedlejšího zájmu. To kontrastuje s proklamovaným zájmem Economie o společenskou zodpovědnost firem. Zároveň se nedá říct, že by se Bakalovi přímo vyhýbaly. To je naopak případ časopisu Ekonom, který se Zdeňkem Bakalou v posledním roce v podstatě nezabýval.

Hlavní problém hypotézy je její zaměření na Economii. Celkově přináší české redakce o Bakalovi poměrně dost kritických zpráv. I když pouze hypoteticky uznáme, že si Bakala kupuje ticho Economie, jde pouze o menší část českého mediálního prostoru. Je otázka, zda taková investice do ticha dává smysl, když se čtenáři mohou o Bakalovi dočíst bez větších problémů jinde. Podporu hypotéze tedy dodali sami někteří novináři Economie, zároveň je ale dobré pochybovat o její udržitelnosti ve světle rostoucí kritiky Bakaly jak mimo jeho vydavatelství, tak v Respektu.

Reklama