Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Hledání nepřítele: pár poznámek k terorismu

Nepřítelem naší společnosti není některá etnická skupina ale způsob myšlení a vzájemná nedůvěra.

  1. Problémem jsou radikální skupiny, které vznikly během válek SSSR a USA v muslimských zemích. Druhý jmenovaný stát je paradoxně sponzoroval během sovětské invaze do Afganistánu. Tyto skupiny byly donedávna v muslimském světě bezvýznamné. Výrazný vliv získaly díky západním vojenským zásahům na Blízkém a Středním východě.
  2. Většina islámských teroristických útoků je směřována proti muslimům. To, co zažíváme v Evropě, jsou v podstatě vedlejší dopady kampaně vedené především proti obyvatelstvu muslimského světa.
  3. Evropští muslimové s tím nic moc nezmůžou. Jsou v podstatě decentralizovaní, složení z mnoha různých národností a kultur. Tak jako všichni ostatní, mají odpovědnost za podobu společnosti, ve které žijí. Nic víc, nic méně.
  4. Muslimové nemají na terorismus monopol a to ani zdaleka. Vzpomeňme si na IRu nebo Breivika. Terorismus byl také metodou některých židovských organizací před založením Izraele. Bylo by hloupé posuzovat katolíky, pravičáky a židy podle těchto excesů.
  5. Invaze USA v Iráku si vyžádala mnohem více obětí na životech než islámské teroristické útoky v Evropě a USA. Islámští radikálové představují stejný druh nebezpečí jako nejrůznější fanatické skupiny, které v průběhu času získaly nebo získají politickou moc všude na světě. Američané, Evropané a obyvatelé muslimského světa jsou za toto nebezpečí opravdu spoluzodpovědní a stejně tak jsou i jeho obětmi. Věčné hledání nepřítele není řešení ale příčina tohoto problému.
Reklama