Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Putin – prezident do každé rodiny

Málokdo má to štěstí naplnit sny a tužby téměř kohokoli, kdo se namane. Málokdo má také takové schopnosti jako Vladimír Putin.

Ruský prezident toho zvládne hodně. Je ochránce podnikání a tržní ekonomiky a zároveň bojovníkem proti kapitalismu. Je hrdinou komunistů i církve. Obdivují ho notoričtí fašisté, především pro boj proti fašismu na Ukrajině. Je mistr špión, sportovec, obyčejný chlap i geopolitický stratég. Zkrátka cokoliv chcete.

Putinovy cesty jsou ale nevyzpytatelné. Jeden by řekl přivést zemi do mezinárodní izolace a zbavit jí i tradičních spojenců není ta správná cesta, jak Rusko vyšvihnout jako geopolitický protipól Spojených států. Ale člověk se nesmí nechat zaslepit západní propagandou.

Kde se přátelé ztrácí, dají se i najít. Například Čína má v Putinovi skvělého spojence. Možná lepšího, než by bylo pro Rusy zdrávo. Spojence ve svém prezidentovi má i ruská armáda. Ta od afgánského debaklu čeká na výrazný úspěch na mezinárodním poli. Ten je nadosah. Jen škoda, že se s ním vojáci nemohou pochlubit. To se ale může změnit. Stále více Rusů se ptá, kam mizí a kde umírají jejich synové.

Reklama

Spojence by Putin měl rád i v Kyjevě. Alespoň to říká on i jeho okolí. Prý by se Ukrajina měla stát mostem mezi Západem a Východem. Krásné, škoda jen, že si dnes většina Ukrajinců myslí, že to je právě Vladimír Putin, kdo onen most spálil.

Možná by to i na nějakou dobu vyšlo, kdyby Ukrajina neztratila během jednoho roku Krym a fakticky i Donbas a s nimi několik milionů proruských voličů. To je situace, o kterou se prezident Putin nemálo zasloužil, komu čest tomu čest. Výsledkem je, že se ukrajinská veřejnost na svého velkého bratra nyní dívá s velkým podezřením.

Vladimír Vladimirovič s ukrajinským lidem přitom velmi soucítí. Není divu, o utrpení lidí za občanské války něco ví. Koneckonců sám jí vedl proti Čečensku a tak se může podělit o své zkušenosti, jak rozumně vyřešit problém separatismu.

I přes to všechno je Vladimír Putin prozatím velmi úspěšným politikem. Třikrát vyhrál prezidentské volby a v čele státu se drží už dobrých patnáct let. Jeho podpora mezi veřejností je velmi vysoká a to navzdory rostoucím hospodářským a sociálním problémům, válkám, izolaci ze strany Západu a problematického hledání spojenců.

Pokud chce mít Západ s Ruskem někdy korektní vztahy, musí pochopit, proč tomu tak je. Jaká je situace země, která považuje Vladimíra Putina a jeho politiku za záruku stability a prosperity i přes všechny problémy, které jí přinesl. Možná je to právě Putinova mnohoznačnost. Schopnost zvládnout každou roli v nejednoznačném světě, díky které je stále jedním z nejvýznamnějších světových politiků a nezdolným vládcem Ruska.