Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Grexit nebude

Pomiňme na chvíli detail, že Grexit je vlastně fantasie, protože chybí reálný mechanismus výstupu z měnové unie, který by se použil. Politika je nakonec umění možného. Odchodu Řecka nakonec zabrání samotní politici z obou stran jednacího stolu.

Blížící se referendum můžou představitelé věřitelů vnímat jako ránu pod pás, ale Tsiprasovi uvolní ruce. V současnosti je zaseknutý díky vysokým očekáváním své koalice, řecké veřejnosti a věřitelů. Jejich představy na sebe naráží a všichni budou muset ustoupit. Někdo více a někdo méně.

Bude to nakonec řecká vládní koalice, kdo ustoupí nejvíc. Je nejméně důležitá a táhne za kratší konec lana. Nemá prostředky ani spojence, které by post-evropskému Řecku mohly zachránit kůži. Řekové si svou nynější vládu nezvolili kvůli jejímu blábolivému programu, ale kvůli slibu zachování eura a hospodářského růstu.

V referendu mohou Řekové hlasovat tak či onak, je to jedno. Předmětem je návrh, který stejně většina z nich neviděla a věřitelé ho dávno stáhli. NE bude morální podporou Tsiprasovi do dalších jednání. Angela Merkelová už jasně řekla, že s Řeky hodlá jednat i po referendu.

Reklama

To je podaná ruka a znamení, že evropští politici ještě nad Řeckem nezlomili hůl. Tady se může Tsipras cítit jako vítěz, který odhalil bluf svých mezinárodních kolegů a má čerstvý vítr v plachtách díky podpoře ulice. Proč ne.

Silnou výstrahu naopak dává Aténám trh. Riziková prémie řeckých dluhopisů roste a rating naopak padá do nejhoršího pásma. Řecký soukromý sektor je zadlužený v eurech. Odchodem z eurozóny se Řecko své závislosti na ECB nezbaví. Naopak ztratí své zastoupení ve Frankfurtu. Cesta ven je gamblerství, které ani Tsipras nebude riskovat.

To vše přivede představitele Atén a věřitelů zpět k jednacímu stolu. Dnešní události se zpětně ukážou mnohem méně epické, než se zdají být.