Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Idioti vs. zlo

Ondřej Liška v nedávné diskusi označil Adama B. Baroše za užitečného idiota Vladimíra Putina. Dá se pochybovat, že by pan Bartoš byl nějak užitečný. Navíc kampaň postavená na vyhrožování Putinem je podobně idiotská jako ta, kterou vede právě Adam Bartoš.

Bartoš a jeho zastánci se tomu sice brání, ale nic jim už asi nepomůže zbavit se nálepky antisemitů. Možná že jde opravdu o hrozivé nedorozumění, ale kdo se může divit? V předvolebním spotu NE Bruselu se pateticky bojuje proti Zlu. Aby neznalému divákovi nezůstal prostor pro nejistotu, je Zlo vyobrazeno nejen jako ohromný had. Doprovází ho obrázky muslimů, Romů a židů. Prostě živlů, které v Bartošově krásném novém světě zřejmě nemají co pohledávat.

Bartoš se může bránit, jak chce. Může tvrdit, že mu nevadí Židé ale sionismus. To by se ale mezi obrazy zla nesměla objevit fotografie obyčejných rabínů v pozadí s devítiramenným svícnem. Poselství je jasné. Nepřítelem jsou prostě Židé. Nemá smysl si nic nalhávat. Pan Bartoš je nejen antisemita ale i pokrytec.

Před zlem nás hodlají zachránit i jiní. Zelení se naštěstí o Putina v kampani přímo neopírají, s ruským nebezpečím se ale rozhodl bojovat jejich pravicový odštěpek – strana LES. Politické uskupení, které je mladší než některé jogurty ve vaší ledničce, varuje před přívalem barbarů z východu.

Reklama

Na tom by nebylo nic tak zvláštního. Různé invaze nás čekají i podle DSSS, Suverenity, Republiky nebo již zmiňovaného Bartošova uskupení. Na rozdíl od vysmívaných figurek ze jmenovaných stran je ale LES stranou relativně normální. Její předsedou je bývalý místopředseda vlády Martin Bursík a kandidátku vede Milena Vicenová, která se už mnoho let pohybuje na vysokých politických a úřednických postech.

Hlavní téma strany LES ve volbách jsou ruské tanky, před kterými nás zachrání Brusel. Buďto tedy několik poměrně inteligentních a vzdělaných lidí opravdu věří, že dvacet let po rozpadu Sovětského svazu se stále máme bát invaze řízené z Kremlu nebo nás tu někdo tahá za nos. Vladimír Putin asi nikdy nevstoupí do historie jako bojovník za humanismus a demokracii, ale stavět kampaň na představě, že právě on je náš největší problém, je čiré pokrytectví.