Reklama
 
Blog | Boris Pavelec

Miloš, Karel a Mirek. Volné pokračování.

Problém není to, že Miloš Zeman používá ostrá slova. Ta mohou být někdy poměrně osvobozující a za určitých okolností je možné je použít ve veřejném prostoru. Problém je míra a s ní související hulvátství.

Souvisí to samozřejmě s posledními Hovory z Lán. Karel Schwarzenberg prohrál prezidentské volby díky své vlastní neobratnosti a díky tomu, že dlouhodobě seděl v pochybných vládách. Jeho ministerská kariéra není příliš zářná a podobně je na tom i jako předseda politické strany. Přesto je zřejmé, že nynější útoky hlavy státu na něj jsou nespravedlivé.

Zeman svou volbou slov nijak neukázal na nějaké hluboké pravdy, nenastavil zrcadlo pokrytectví ani nenašel zajímavý politický paradox. Zeman se prostě jenom choval jako hulvát. Vysmíval se lidem, kteří jsou trestáni za svůj názor a odlišnost. Pussy Riot a celá umělecká skupina Vojna jsou pro svou radikálně levicovou orientaci poměrně těžko pochopitelné, ale to není důvod, proč by měli být jejich členové vězněni a dlouhodobě šikanováni. Srovnejme například situaci, kdy skupina levicových aktivistů v katedrále Sv. Víta a protestovala proti církevním restitucím. Čeští aktivisté nebyli zatčeni a nejsou pronásledováni státní zvůlí.

Podobný problém je se služebním zákonem. Miroslav Kalousek má jistě dlouhodobě pochybný vliv na českou politiku. A nyní se může smát, protože místo toho se mluví o tom, že prezident je hulvát a to celkem po zásluze. Zeman nepomohl Kalouska „odhalit“, naopak mu poskytl další munici.

Reklama

A není divu. Zemanovi podporovatelé zapomínají na to, že Zeman a Kalousek jsou si nejen podobní, ale také mají přátelské vztahy. Byl to Zeman, kdo dvakrát dopomohl Kalouskovi do ministerského křesla. Nejdříve dobře poradil přátelům Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi, že mají podpořit Topolánkovu vládu. O čtyři roky později podkopal snahu Jiřího Paroubka přesvědčivě zvítězit ve volbách a opět tak pomohl Miroslavu Kalouskovi na cestě do vlády. Zřejmě se Kalouskovi jeho návštěvy na chatě na Vysočině vyplatily.

Karel Schwarzenberg také zrovna nehovoří jako kniha, ale je tu zásadní rozdíl. Miloš Zeman je prezident. Karel Schwarzenberg to štěstí nemá a nikdy mít nebude. Přesto si troufnu říci, že druhý jmenovaný by se v Hovorech z Lán „neuvolnil“ tak, jak to dokázal Miloš Zeman. Nejspíše i proto, že podle všeho netrpí podobnými problémy s alkoholem jako náš prezident.

Vláda v současnosti uvažuje o změně prezidentských pravomocí. Myslím, že zkušenost s našimi prezidenty ukazuje, že nejen že nepotřebujeme charizmatické showmany, jako jsou Zeman, Klaus nebo Schwarzenberg, ale zřejmě nepotřebujeme prezidentský úřad jako takový.

Zdroj obrázku: novinky.cz